Internet i hela huset

HemmanatverkAtt bygga ett nätverk hemma kan vara enkelt eller svårt – allt beror på din målsättning och önskemål. Det går att göra det utan kablar (trådlöst) eller med kablar. Med kablar blir oftast bäst, men då gäller att man gömmer kablarna i lister eller rör. Har man högre ambitioner, får man räkna att det tar lite tid att göra det snyggt. Följande sätt finns det att distribuera Internet signalen i ett hem:

  • trådlöst (WiFi)
  • via elnätet (Powerline)
  • via nätverkskabel

 

Trådlöst är det enklaste och billigaste sättet. Skaffa bara en router med bra WiFi stöd och du kan då komma åt Internet från alla enheter som har WiFi inbyggd. Tyvärr så säljs det en hel del dåliga routrar. Signalerna från dessa har svårt att ta sig fram i våra hus med armerad betong. En hyfsad router bör ha minst stöd för sk N-standard och ha minst 4 antenner (varav 2 externa). TPLinkArcherNyare routrar klarar sk AC-standard och bör ha minst 6 antenner (varav 3 externa). En bra sådan router ligger på runt 1000 kr eller mer. Skall ni använda TVn, telefonen, spela spel eller streama media är WiFi inte att föredra. TV boxar och IP-telefonikonvertrar har oftast inte stöd för WiFi. Spel och videostreaming (tex Netflix) fungerar oftast mindre bra via WiFi på längre avstånd.

Sedan några år tillbaka finns det lösningar som tillåter att skicka datasignaler via ström- kablarna i ett hus. Produkterna (sk Powerline/HomePlug) som kommit är numera riktigt bra.powerline1De är ett bra komplement till befintlig router, där man inte vill eller kan dra en kabel. Satsa på den senaste tekniken – 500Mbps eller mer. Principen är enkel – stoppa en enhet i ett eluttag i närheten av där routern finns, koppla samman med en nätverkskabel. Fortsätt sedan att koppla in den andra enheten i ett eluttag där du vill ha ut signalen och vänta. Efter någon minut så fungerar det! Vill du även få trådlöst WiFi den vägen så finns det enheter som ordnar det också! Powerline pluggar är lite känsliga för elsignalens kvalite samt hur bra säkringar och skåp är.

Vill man dock köra TVn via Internet, IP-telefoni eller spela spel finns det inget som slår en nätverkskabel i hastighet eller stabilitet. Beroende på varifrån du vill koppla och vart, finns det olika lösningar på hur kabeln kan dras. I stort kan man lösa problemet på följande sätt:

  • dra kabeln i lister (inte så snyggt)
  • dra kabeln till grunden och skicka upp den igen via ett hål på annan plats i bottenplan
  • dra kabeln till grunden och skicka upp den igen till andra våningen via tex teleröret i hallen (måste vara en mycket tunn CAT kabel)
  • skicka upp kabeln i taket och dra den där i tex flexrör (mycket arbete)
  • om du väljer att ha mediakonvertern i vardagsrummet kan du välja att borra ett hål antingen rakt upp till ett av sovrummen eller ut på balkongen och sedan upp.

Självklart kan man kombinera alla tre ovan i sitt hem.
Ett förslag:

 Nätverk 1